Flaczki drobiowe- moje ulubione!

Mój Mąż mówi, że to nie są flaki Dowcipniś! To też żołądek, tyle, że dużo mniejszy Ja wolę drobiowe, bo mają inną, mięsną konsystencję. Flaki wołowe są bardzo specyficzne, choć je też zajadam ze smakiem No, ale do rzeczy! Żołądki drobiowe są tanie, ale trzeba je długo gotować, aby nabrały odpowiedniej miękkości.   Składniki: ok. [czytaj więcej...]

Sałatka makaronowa z brokułami, kalafiorem i oliwkami

No chodził za mną ten makaron już jakiś czas… I wybrałam się w końcu do Lidla. Spotkałam przy okazji starego przyjaciela (młody, ale znamy się już kilka lat ;)) I tak powstała ta oto pyszna sałatka! Składniki: 3/4 opakowania ulubionego makaronu (u mnie kolorowe świderki z Lidla) pół kalafiora pół brokuła dwie garści zielonych (lub [czytaj więcej...]

Ziemniaki faszerowane… inaczej!

Na hasło „faszerowane ziemniaki” wyobrażamy sobie połówki ugotowanych ziemniaków w mundurkach albo całe, nacięte delikatnie i nafaszerowane mięsem lub warzywami. Cóż… myślałam, że to jedyna możliwa opcja.. a jednak nie! Byłam ostatnio na warsztatach kulinarnych, na których nauczyłam się przyrządzać faszerowane ziemniaki na środkowo-amerykański sposób. Foto od copysznego.blogspot.com Czy patrząc na te zdjęcie domyślilibyście się, [czytaj więcej...]

Kapusta kiszona w domu

Leżała i leżała… Szkoda byłoby ją zmarnować! Wpadł mi w ręce bardzo prosty przepis. Kapusta? Jest! Marchewka? Jest! Sól? Jest! No to robimy! Kapustę poszatkowałam w szatkownicy i zważyłam- było 1,5 kg. 5 niedużych marchewek starłam na dużych oczkach i dodałam do kapusty. Dodałam 150 g soli i mieszałam, ściskałam, by puściła soki. Najlepiej jest [czytaj więcej...]

Domowe sushi, czyli spotkanie z koleżankami

W zeszłą środę spędziłam wspaniały wieczór w towarzystwie moich koleżanek z pracy. Uczyłam je kręcenia domowego sushi. I jak to powiedziała Aga: „gdybym wiedziała, że to takie banalne to dawno bym już to robiła!”. No właśnie! Sushi jest naprawdę proste, smaczne i zdrowe Okazało się też, że jest tanie, bo gdy złożyłyśmy się we cztery [czytaj więcej...]

Spaghetti carbonara z chrupiącym boczkiem i serem gruyere

Tak! Po tylu latach testów z różnymi serami już wiem, że gruyere jest najlepszy do spaghetti carbonara Danie łatwe, szybkie, w miarę tanie i mega smaczne Uwielbiam carbonarę! Zapraszam do zrobienia mojej wersji. Składniki na 2 osoby (mocno głodne!): makaron spaghetti pół paczki kilka plastrów boczku (około 6-7) około pół szklanki drobno startego sera gruyere [czytaj więcej...]

Akcja kulinarna – Soja inaczej

Uwielbiam soję! W każdej postaci, dlatego serdecznie zapraszam wszystkich jej miłośników do dzielenia się przepisami. Akcja rusza na Durszlaku i trwa od 20 października do 15 listopada. Aby wziąć udział należy wkleić kod poniższego baneru w kodzie wpisu z przepisem.   Zapraszam! Kod należy skopiować i wstawić na swoją stronę. [czytaj więcej...]

Idealny przepis na chleb pszenno-razowy

W końcu! Nareszcie! Wyszedł idealny Do tej pory opadał i kruszył się tak, że nie dało się jeść. A teraz… oto on! Do przygotowania ręcznego i w automacie do chleba. Jeśli będziecie przyrządzać go w maszynie to dodajcie składniki wg wskazanej kolejności. Składniki: kubek ciepłej wody łyżka cukru łyżeczka soli łyżka oleju słonecznikowego 3 kubki [czytaj więcej...]

Jajecznica ze śmietaną i pomidorami

Brzmi dziwnie? Ale smakuje naprawdę dobrze To przepis mojego Taty, choć on nie dodawał pomidorów. Wiąże się z nim historia, która dziś wzrusza mnie okropnie. Miałam lat… może 12. Obserwowałam z dysgustem jak mój Ojciec je jajecznicę ze śmietaną. – Tato, jak ty to możesz jeść? – Ale to jest smaczne, spróbuj. – Nie, to [czytaj więcej...]

Ostro- kwaśna zupa z kurczakiem

Uwielbiam laksę, ale zrobienie jej wymaga czasu. Gdy go nie mam robię wersję błyskawiczną, która skutecznie zastępuje mi oryginał Składniki: 1 połówka piersi z kurczaka łyżeczka curry łyżeczka kurkumy sol, pieprz do smaku puszka mleka kokosowego wrząca woda- około litra sok z 1,5 cytryny (my lubimy kwaśną i pikantną) pieprz chilli cayenne albo suszone papryczki [czytaj więcej...]