Kalafior gotowany w mleku

Coś lekkiego na kolację Składniki: główka kalafiora 1/2 l mleka 1/2 l wody łyżka masła 2 łyżki bułki tartej Kalafior gotujemy w mleku i wodzie do miękkości. Bułkę tartą smazymy na maśle i polewamy nią kalafior. Pycha! Smacznego! [czytaj więcej...]

Grillowana pierś z kurczaka na sosie kurkowym z białym winem

Sukces sosu z coq au vin musiałam powtórzyć na dzisiejszym obiedzie Składniki: garść oczyszczonych i pokrojonych kurek 1 posiekana cebula pół szklanki białego wina 3/4 szklanki kremówki pieprz, sól, świeże zioła (estragon, bazylia, oregano) pierś z kurczaka (jedna lub dwie połówki) 8 małych ziemniaczków Ziemniaki myję i gotuję. Pierść solę i pieprzę oraz wrzucam [czytaj więcej...]

Spaghetti frutti di mare

Myślę: „Nie mam nic w lodówce… ale nie pójdę na zakupy. Coś wykombinuję.” No i proszę: mam spaghetti, mam mieszankę owoców morza, oliwę, czosnek i świeże zioła. Do dzieła! Makaron gotuję al dente wg czasu na opakowaniu. Zioła siekam i mieszam z oliwą i czosnkiem. Garść mrożonej mieszanki frutti di mare smażę 4 minuty [czytaj więcej...]

Coq au vin, czyli kurczak w winie

Wiem, wiem… mialam ten przepis dodać już dawno, ale tak zajęłam się gotowaniem, że zapomniałam zrobic zdjęcie! Było przepysznie Sos wykorzystam do innych przepisów. Składniki: kurczak podzielony na części (udka, skrzydełka, piersi) 150g bekonu w plasterkach – nie dodałam 2 cebule 2 ząbki czosnku 200g małych pieczarek- dodałam suszone leśne grzyby 1/2 szklanki białego [czytaj więcej...]